Tantsupidu ja siis alles laulupidu

Pole, ausalt öeldes, juba aastaid Laulu- ja Tantsupidudel käinud, kuid kuna seekordsest Tantsupeost ja rongkäigust ja Laulupeost ka ise osa võtsin, siis toon ära seekordse peo tähelepanekud.

Minu kõrvadel on veidi elevant tallunud, kuid jalad käed jäid tallumata, siis on mind alati veidi häirinud asjaolu, et vaatamata ühisele peole on jäetud mulje peost kui Laulupeost ja selle suure peo raames toimub ka väikese vennana Tantsupidu. Jah, ma mõistan, et Laulupidu on kõvasti vanem ja haarab kordi suuremaid masse, kuid on täiesti ebaaus nn Väikest Peetrit selle pärast halvemaks pidada ja isegi kohati alavääristada. Näitseks on Postimees Online nimetanud peo lehe nimeks ikkagi vaid Laulupidu, kuigi ühispeol on kaunis nimi - ÜhesHingamine!

Põhimõtteliselt terve eelmise nädala sinise taeva all päikese küpsetuspannil peo jooniseid harjutades tabasin ma end mõttelt, et tegelikult ikka ei mõisteta üldse, kui suure töö teevad ära tantsijad, et pakkuda pealt- ja televaatajatele naudingut kaunist tantsukontserdist. Ja isegi kui nad seda aimavad, siis rongkäigujärgne laulupeomelu sunnib selle taas unustama. Tagant järele tark olles tuleb tõdeda, et seekordsel peol soosis va vägevaim tantsijaid, kuna vaid teise läbimängu lõpus ja vaheajal enne peaproovi tuli tunnike vihma ja ülejäänud aja oli taevas sinine nagu meri ja ainus vesi mis voolas oli pudelist kurku või pähe, et end veidigi jahutada.

Tantsupidu vs Laulupidu
Tantsijana meeldib mulle neid pidusid just sellises järjestuses rõhutada. Olles nii objektiivne kui see antud hetkel võimalik on toon ma välja mõned asjaolud kahe peo erinevuste ja pingutuste kohta:
Tantsijad ...
1. ... pingutavad rohkem (füüsiliselt on tantsutreening raskem, kui laulukooris seismine ja laulmine);
2. ... peavad treenima rohkem (hääl ei kao, hüplev polka aga tuhmub aja ja vanusega);
3. ... pingutavad kauem (peoeelsed treeningud on 4 päeva ja minimaalselt 12 tundi päevas);
4. ... maksavad rohkem (linane särk ei ole veel rahvarõivas - tantsukatlasse teksades ei lasta ja rahvarõivastele SAHhisid ja osturallisid ei korraldata);
5. ... loovad iga kord uue peo (EPL Online´st Tõnu Kal­jus­te: „Tant­su­peol on ala­ti uut, aga lau­lu­pi­du on vei­di­ke tra­dit­sioo­ni­de kam­mit­sas kin­ni”);
6. ... ei ole laulupeole oodatud (jah, just selline tunne tekkis! Kuidas muidu seleteda asjaolu, et kontserdite vahe on vaid 30 min, mis välistab tantsurahval jõudmise lauluväljakule ja keset laulupidu jõudes pole lootustki kohta leida, kus nautida laulupidu);
7. ... on organiseeritud - lauljad on vaid mass (vaadake üleminekuid - tantsupeol on kõik läbi mõeldud ja ühtlustatud, samas laulukaare all antakse vaid "stardipauk" ja igaüks läheb sinna kuhu tahab, kuidas tahab ja kaua tahab);
8. ... "löövad" ja loovad ise (erinevad (uued) kujundid, liikumised ja mustrid on need mida tullakse/minnakse vaatama - laulupeole minnakse nostaljast haaratuna ja neidsamu "vanu" laule laulma; lauljad ja publik teevad laulupeo, samas tantsijad teevad peo publikule ja iseendale);

See kõik võib tunduda laulukaare all laulnule ülekohtune ja võibolla isegi ongi. Kuid ma usun siiski, et kõik kes osalesid seekordsel peol publikuna kohapeal nii tantsukatlas kui laulukaare ees tunnistavad, et tantsupidu "kukkus" paremini välja, sest korraldus ja läbimõeldus oli Ülo Luhti meeskonnal kordi parem kui Ants Sootsi meeskonnal.

Kahjuks ei ole nende pidude erinevusest aru saanud ka ETV, kes tootis laulu- ja tantuspeo ülekande ja kiirDVD. Kui Laulupeo ülekanne peabki olema ülevaatik ja üldine, siis Tantsupeo ülekanne seda olla ei tohiks.

ETV ülekanne oli üldine ja tuim - režissöör ei olnud üldse süvenendud peo temaatikasse, nüanssidesse ja detailidesse ning selle asemel, et anda ülevaade neistsamustest detailidest on piirdutud lameda üldvaatega. Tantsupidu oli täis pisikesi detaile (väike samm tagasi, pööre õigel hetkel ja õigesse suunda jne), mis tegelikult seletasid lugu kõige paremini ja kaunimalt, ja neid nägamata ei olegi võimalik saada seda tunnetust, mille kõik need 7500 tantsijat tekitasid. Kurb on aga see, et otseülekande vigadeparandust ei soovitud/jõutud/tahetud teha. Selle asemel, et koos tantsupeo "Meri" meeskonnaga panna kokku DVD, mis kajastaks parimat ülevaadet ja suudaks veidigi edasi anda seda tunnet, mis Kalevi staadionil osalejad tundsid ja tunnetasid, otsustas ETV "kiirest rahategemisest" kannustatuna paisata juba järgmisel õhtul müüki DVD , mis sisaldas otseülekande koopiat. Loomulikult on kiirus hea, aga kui kohapealse 10-ne kaameraga toodetakse täiesti tuim ülakanne, mis koheselt ka tuimaks DVD-ks vorbitakse, siis on tuline kahju, et raha oli taaskord tähtsam kui tulemus. ETV-le vastandus seekord ETV2, kus vabatahtlikud terve nädala ülekandeid tegid ja just seda meeleolu edastasid.

On ülekohtune võrrelda neid pidusid, kuid 2009. aasta peol saavutas Tantsupidu seljavõidu Laulupeo üle!

Hurraaaa! Elagu Tantsupidu ja Laulupidu!

PS!
Kõik minu viimase nädala tunded võtab väga hästi kokku Rein Sikk oma "Rahvatantsija päevikus". Tema eelis paljude, kui mitte kõige teiste, kirjutajate ees on isiklik kogemus ja selle väljendamine sõnades. Päevikut loe siit:
* (06.07) Rahvatantsija päevik - sumbumine
* (04.07) Rahvatantsija päevik - kirgastumine
* (03.07) Rahvatantsija päevik - sammas
* (02.07) Rahvatantsija päevik - paanika
* (01.07) Rahvatantsija päevik - inimesed
* (30.06) Rahvatantsija päevik - matemaatika
* (29.06) Rahvatantsija päevik - kohvrid

Kommentaarid

Pärnakas ütles …
Viljar Voog: Aga "Tuljak"?
Loe siit: http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=336241&q=tantsupidu

Mihkel Niglas: "Logisevaid põlvi saab ravida. Tulge kõik tantsima!"
Loe siit: http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=336285&q=tantsupidu

Rein Sikk: "Tantsupidu teeb Võrumaal meestest head armastajad"
Loe siit:
http://www.epl.ee/artikkel/472252

Rein Sikk: "Rahvatantsija päevik – sumbumine"
Loe siit: http://www.epl.ee/artikkel/472801
Murks ütles …
Tead mis. See on nagu spordivõistlusega: osavõtt on kõige olulisem, just selle perioodi läbi elamine - harjutamisest kuni perfektse tulemuseni, küünarnukitunne teistega, kes sama protsessi läbi teevad. See on kindlasti nii tantsijatel kui lauljatel sarnane, aga samas erinev tunne.
Ma olen kindel, et mina tantsupidu vaadates ei saanud seda sama laksu, mis said sina oma täpseid sammukesi ja keerutusi tehes. Samas olid kujundid (lisatribüünilt) superägedad jälgida. Au ja kiitus!
Samas olen ka kindel, et sina laulupidu kuulates ei saanud sama laksu, mis sain mina kaare all kõikide nende lauljatega, kes aasta otsa laule õppinud ja erinevaid rütme, nüansse harjutades lõpuks jõudsid selle ühise tulemuseni, mis kohati oli ikka väga võimas ja võttis lauldes kõhu õõnsaks (võibolla ka kuulajatel - ma ei tea).
Pärnakas ütles …
Tead Murks - täiesti nõus sinuga!!!

Ometi häiris mind esmaspäeval ajakirjandust sirvides, et 80% oli laulu- ja laulupidu ja mõni üksik lugu tantsupeost. Sellest ajandatud ka minu veidi utreeritud ja radikaalne kirjutis!

Ma ei tahtnud ju üldse laulupidu maha teha ega lauljaid halvemaks pidada.
Anonüümne ütles …
Tuleb tunnistada, et pean seekord 200% Pärnakaga nõustuma. Tantsupidu tegi laulupeole tõesti ära. Vähemalt mina sain sellest 10 korda suurema elamuse. Vaatasin tantsupidu reede õhtul TV-st ning pühap hommikul 6. reast kohapealt ning pean tõesti nõustuma, et ülekanne ei suutnud kümnendikkugi tegelikust tundest edasi anda. Muidugi ega minagi vana tantsijana vist eriti erapooletu ei ole...:P
Maarja

Populaarsed postitused sellest blogist

Vaata ja sa märkad!

Montenegro ja Albaania

Valijakompass