Lumi, lumi, lumi

Viimane ööpäev on olnud cool selle sõna kõige paremas mõttes. Ja see tohutu lumehulk koos tuulega on löönud sassi meie elud ja me oleme pahased, sest me ei saa kooli ja tööle ja poodi jne. Samas, aga on see järjekordne võimalus lihtsalt olla ja nautida meie laiuskraadide suurepäraseid omadusi. Inimesed on unustamas, mis tähendab talv ja mida see endaga peale nime kaasa toob. Viimased 2 talve on aga meile seda tähendust ennast ka meelde tuletanud.

Isegi jäin koduukse ees täna korra kinni, peamiselt küll enesekindluse pärast, et küll ma sellest hangevõrust mis ümber auto oli, välja sõidan - tühjagi. Ja nii ma siis olin sunnitud labidat appi võtma. Mis kõige halvem - ma jõudsin selle aja jooksul vihastada nii auto, lume, iseenda ja Jane peale, kes dušši all oli selle asemel, et mulle appi tulla. Selliseid olukordi on olnud viimastel nädalatel ja kindlasti tulevikus nii mul kui teistel. Me unustame, et talv toob kaasa ka tingimuste muutuse ja aega kulub kõigeks rohkem kui tavaliselt.

Omavalitsused ägavad selle lumerohkuse all ja suvised teeparandused jäävad paljudes kohtades ära, kuid pikas plaanis on selline talv hea - sunnib ka omavalitsusi arvestama talve ja lumeoludega eelarvet planeerides. Järgmist eelarvet koostades tuleb ehk kellelgi meelde, et talv nõuab suuremat raha teehooldusele ning see ei pea tulema teeremondi arvelt.

Lund aga sajab ja tuul pillub seda hangedesse.
foto: Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut

Väike-Maarjas sadas ühe päevaga juurde 38 cm lund ja lumekatte paksus on nüüd 60 cm (eelmine rekord oli 55 cm ja see mõõdeti 17. detsembril 1965). Lisaks lumehulgale endale on veel tuule mõju - ja nii oligi täna hommikul V-Maarjas vanemate maja ees näha vaid autode katused :). Elu seisab taas, erinevalt augustitormist, seekord valges rahus ja vaikuses, sest inimesed liiguvad vaid jalgsi ja sedagi suurte raskustega. Maal on meil ca meetrine kiviaed ja veidi kõrgem puuriit sissesõidu ees - lumevall (ja mitte traktori lükatust) oli aga neist mõlemast kõrgem - vot nii elatakse maal. Helina pildid:


Soovitaks, minge suusatama - aga kuhu sa lähed, kui suusarajad on samuti hangedes ja rada milles suusatada ka ju pole. Moodsa inimese värk, kõik peab olema mugav :).

Mina aga istun tööl ja ei mõtle veel, kas ma siit õhtul oma autoga ära saan või pean ühistranspordile lootma.

Nautige talve ja seda vaikelu, mida loodus teile pakub. Lugege raamatud ja rookige lund!

Kommentaarid

Taavi Nuum ütles …
Istud kallil pyhapäevasel päeval t66l ja kirjutad blogi!
Kas PPA struktuuris makstakse siis ka pyhap2eval t66tamise eest v6i uus t66koht niiv6rd armas?

Populaarsed postitused sellest blogist

Valijakompass

Vaata ja sa märkad!

Montenegro ja Albaania