Torm ja tormikahjud

Eilne päev jääb paljudesse peredesse meelde, sh ka meie perele. Väike-Maarja sai seekord vaat et suurima tormikahju. Lisaks kirikutornile (mida enam ei ole) kadus katus ka meie alevimajalt. Väidetavalt on vaid riismed ka metsatukast mis eraldas meie maamaja vanaema majast. Majad ise on õnneks kõik terved.

Sõidan ise kohale asju üle vaatama ja appi koristustöödele. Eks siis saan ka täpsemaid kirjeldusi ja pilte üles laadida.

Ülevaade Virumaa Teatajast siit ja Delfist siit ja siit!
Meie alevi maja eestvaade!
Meie alevi maja tagant vaade!
Teel maale ei saanud eriti arugi, et eile oleks suur torm olnud. Mõned puud olid murdunud ja teel kohati oksarisu, kuid suurt ei midagi. Väike-Maarjasse sisse sõites (asjatundmatu silm ei märkakski kirikutorni puudumist siluetilt) tundus, et sisened muusse maailma. Tänavad on puid, oksi ja muud risu täis. Justkui sõda oleks üle käinud. Kõikjal koristasid ja toimetasid inimesed ja koristada oli/on seal palju. Alevi platsil on kaks tohutut hõbepaju keset platsi maas, kirikutorn kabelimaja katuses ja Liivi pargis puud räsitud. Sõitsin edasi ja ootasin juba kodumaja pilti. Juba eemalt paistis suht kurb pilt. ja lähemale sõites see vaid süvenes. Ja selleks ajaks oli majarahvas juba enamuse sodist jõudnud kokku korjata (Delfi pildipangas: kolmas lingi viide on pildid hommikusest olukorrast maja ümbruses).

Õnneks olid maal kõik hooned terved ja vaid üks katkine eterniitplaat ning verandalt eemaldunud katusehari rikkusid hoonete puutumatust. Hoov oli see-eest aga kõike muud kui korras. Kõikjal oli suuremad ja väiksemad murdunud oksad, kuid ometi ei olnud need langenud ühelegi hoovis olnud asjale. Kaks vana vahert oli tuul suutnud maha murda ja põllule laotada, kuid muud kahjustused jäid hoovis olemata. See-eest meie ja vanaema vahel on kaks tuulemurru lanki ja mitte väikesed. Mida torm ei suutnud välja juurida ja pooleks murda - need on lääpas ja lookas kuid püsti. Tee, mis ühendab meid vanaemaga on hetkel veel läbimatu, kui just ei viitsi eriliste ronimis-, turnimis- ja roomamisoskustega esineda. Sellest metsatukast ei ole küll midagi järele jäänud.

Nüüd siis on plaan kiiremas korras alevi majale ajutine katus peale saada, et seejärel alustada uue katuse rajamisega. Vot sellised lood sellel korral!

Kommentaarid

Murks ütles …
Oih! Maja katus on küll karm uudis! Loodetavasti see laastukatus, mille me Kustaga üles panime (irw) on ikka alles!!
Jõudu koristamisel!
Pärnakas ütles …
Maal on kõik hooned terved ja purustusteta. Metsast on küll vaid raielank järgi.

Populaarsed postitused sellest blogist

Valijakompass

Vaata ja sa märkad!

Montenegro ja Albaania